[Scholarship] International Doctoral Program in Energy Science

Tempat saya belajar, Graduate School of Energy Science, Kyoto University kembali membuka kesempatan kepada para pemuda/i di seluruh dunia yang berminat untuk melanjutkan studi tingkat doktoral dalam bidang ilmu energi dengan pembiayaan dari Monbukagakusho (Japanese Government Scholarship). Beasiswa ini tersedia hanya untuk 5 pemuda/i bertalenta (jumlah ini turun dari tahun lalu sejumlah 8 pemuda/pemudi) yang akan ditanggung biaya pembuatan visa, tiket pesawat keberangkatan dan kepulangan setelah menyelesaikan studi, biaya sekolah dan juga biaya hidup sehari-hari. Kebetulan saya adalah salah satu penerima beasiswa ini, dan bagi yang ingin mengetahui informasi tentang Graduate School atau beasiswa, bisa ditanyakan ke email saya: erywijaya@gmail.com

———————————————————————————————————————

The international Doctoral Program in Energy Science is offered to provide foreign students and researchers, who have a Master’s degree (or equivalent), an opportunity to further their studies toward a Doctoral degree at Kyoto University. In this Doctoral Program, Japanese proficiency is not required since students can obtain the necessary credits by choosing ones among a variety of subjects presented in English and their research works are also supervised in English. An evaluation of eligibility for admission will be made on the basis of the documents submitted to our Student Affairs Section, Administration Office.

<Five students will be admitted with a scholarship from the Japanese Government.>

SCHOLARSHIP

  • Allowance: 153,000 to 156,000 yen per month for at most 36 months (subject to change depending upon the annual budget of each year)
  • Travel to and from Japan: Economy-class round trip airfare
  • School fees: Exemption from the entrance and tuition fees

ELIGIBILITY

  • Nationality: Any of the countries with which Japan has official diplomatic relations
  • Age: under 35 years of age as of April 1, 2012
  • Academic qualifications: Master’s degree or equivalent (by the end of September, 2012)
  • Language ability: Good command of English (Japanese is not required)

DOCUMENTS FOR APPLICATION

For enrollment in October, 2012, the following documents must be received on or before January 27, 2012 at our Student Affairs Section, Administration Office (address given below).

  • Application forms which can be downloaded from our homepage (see below)
  • A copy of an official document verifying the applicant’s nationality
  • Certificates: Bachelor’s and Master’s Degrees (or equivalents)
  • Official academic records: Undergraduate and graduate level
  • Recommendation letters: Dean of the graduate school and supervisor (undergraduate and/or graduate) and head of the employing organization (if currently working)
  • Research plan / List of scientific publications / Brief description of academic achievements
  • Summary of Master’s Thesis (or equivalent)
  • A copy of an official GRE (General test), TOEFL, TOEIC or IELTS Academic Module score for a test taken within the last 24 months

TO ENSURE A SUCCESSFUL APPLICATION

Each applicant should contact his/her prospective supervisor at Graduate School of Energy Science Kyoto University before applying.

NOTIFICATION OF DECISION

The applicants will be informed of the result of the 1st stage selection by Kyoto University by around the end of March, 2012. The selected applicants will then be recommended to the Japanese Government as applicants for the scholarship. Applicants will be informed of the final decision by around the end of June, 2012.

CORRESPONDENCE

Any inquiry can be accepted at

Student Affairs Section, Administration Office
Graduate School of Energy Science, Kyoto University
Sakyo-ku, Kyoto 606-8501, Japan
E-mail: icenergy[at]mail2.adm.kyoto-u.ac.jp
Fax: +81-75-753-4745

For further details, visit our home page;
http://www.energy.kyoto-u.ac.jp/english/admissions/index.html

14 Balasan ke [Scholarship] International Doctoral Program in Energy Science

  1. iwan mengatakan:

    yang master degree ada gak?

  2. erywijaya mengatakan:

    Ada Om, biasanya pendaftaran di buka bulan Maret-April di tiap tahunnya via kedutaan Jepang di Jakarta (http://www.id.emb-japan.go.jp/sch.html)

  3. devitrie mengatakan:

    Pak Aji juga woro-woro scholarship ini🙂

  4. Marchei Riendra mengatakan:

    Mas Ery, kalo ada scholarship untuk master degree di posting juga yaa..
    saya berminat sekali pgn s2 di Jepang. Sekalian tipsnya… hehehe

  5. erywijaya mengatakan:

    @ Devi: jadi lanjut kemana?
    @ Marchei: Iya insya Allah ya🙂

  6. romi advant mengatakan:

    syarat TOEFL nya berapa mas? (master n doctoral degree)

  7. erywijaya mengatakan:

    @Romi: biasa, standar aja 550🙂

  8. kukuh sugandi mengatakan:

    Mas ery salam kenal…
    Saya mohon info master untuk bidang pendidikan. terima kasih

  9. citra deliana mengatakan:

    mas ery, saya minat banget… tapi baru lulus juli 2012 (insyaAllah), aplikasinya januari, asa mepet bgt, gimana ya? T_T

  10. erywijaya mengatakan:

    @ Pak Kukuh: di tempat saya ada infonya, silahkan merujuk link ini http://www.educ.kyoto-u.ac.jp/en/
    @ Mbak Citra: Syarat kelulusan master sampai September 2012. Jadi kalau mbak lulusnya Juli, silahkan dicoba saja🙂 yg penting adalah mencari calon supervisor terlebih dahulu

  11. ayif14 mengatakan:

    Mas, salah satu syarat beasiswa Monbukagusho yg buat proposal research itu formatnya bgmn? bisakah dikirimkan contoh proposal research yg pernah dipakai mas ery? ke email ayif14@gmail.com

    Terima kasih….

  12. adin mengatakan:

    mas ery, ada teman sy di Jambi bekerja di Kementrian Kehutanan, bulan Mei kemarin sudah menerima hasil jika telah diterima di Hiroshima University melalui jalur JJ/WBGSP. Namun, pd bulan Juli lalu, untuk beasiswa dr Bank Dunia, mendapatkan hasil tidak lolos. Kira2 menurut mas ery, dimana bsa mencari sponsor scholarship tuk kesempatan ini. Mohon bantuaanya ya, perkuliahan dimulai 1 oktober besok. Sukses slalu untukmu !

  13. erywijaya mengatakan:

    @Mas Adin: Wah mepet banget ya mas, susah/hampir mustahil tuh cari beasiswa yg mepet2 begini, solusinya adalah dipending dulu masuk kuliahnya hingga 1 semester/1tahun ke depan. Sebenarnya bisa daftar via Monbukagakusho U to U atau Embassy recommendation. Bisa jga via beasiswa yg disediakan oleh perusahaan2 swasta yg ada di list kampus Hiroshima Univ, silahkan kontak intl officenya. Semua beasiswa itu bisa diapply dg syarat dipeding saja dulu masuk kuliahnya.

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: